Kurczak słodko-pikantny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

To wspaniałe danie i na obiad, i na kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 3 duże filety z kurczaka
    ● sól, pieprz
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 łyżki masła
    Sos:
    ● 1 szkl. suszonych moreli
    ● 1/4 szkl. rodzynek
    ● puszka pomidorów
    ● 1/2 szkl. posiekanej cebuli
    ● 1/4 szkl. soku pomarańczowego
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1/2 posiekanej papryczki chili
    ● łyżeczka imbiru
    ● 3-4 liście laurowe

Kurczak słodko-pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy słodko-
    -pikantny sos: morele kroimy
    w paski. Do rondla wkładamy
    wszystkie składniki sosu i dusimy
    ok. 15 minut
  • 2. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w małe kawałki. Oprószamy
    solą i pieprzem. Na patelni
    rozgrzewamy olej, dodajemy
    masło i smażymy mięso.
    Gdy się przyrumieni, przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.Zalewamy sosem. Pieczemy
    ok. 15 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy