Kurczak „pomarańczowy”

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich.

  • 4 godz.

Składniki:


  • 1 pomarańcza
    8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia )
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
    2 łyżki białego octu winnego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki wytrawnego sherry
    pieprz

Kurczak „pomarańczowy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak „pomarańczowy” 1. Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na małym ogniu.
    Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy