Kurczak po seczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki lub paski. Marchewki obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę lub paski, cebulę drobno posiekać.
2.Pokrojone mięso wymieszać z sosem sojowym, chilli, papryką mieloną, mąką kukurydzianą, roztartym grzybem, pieprzem i solą. W głębszej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso, usmażyć.
3.Do usmażonego mięsa dodać cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok 1 minutę a następnie dodać paprykę i marchewkę, smażyć ok 3 minuty. Całość zalać 1 szklanką wody, dodać miód lub cukier, imbir, ketchup i dusić pod przykryciem kilka minut aż warzywa będą miękkie ale i chrupkie.
4.Całość doprawić solą, pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem. Przed podaniem posypać siekaną dymką i szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu.
Komentarze