Kurczak po meksykansku z ostrym ryzem i salsa warzywna

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie wymyslone przeze mnie-pewnie z autentycznym daniem meksykanskim nie ma nic wspolnego,ale radze sprobowac:)

  • 50 min

Składniki:

  • na 4 osoby:

    1) 4 filety z piersi kurczaka
    2) 12 cienkich plasterkow kielbasy chorizo
    3) 2 zolte papryki
    4) 2 male cukinie
    5) 2 limonki
    6) peczek natki kolendry
    7) 200g ryzu
    8) 100g koncentratu pomidorowego
    9) 1 duza cebula
    10) 2 zabki czosnku
    11) ok 500ml bulionu drobiowego
    12) slodka i ostra papryka do przyprawienia,sol,pieprz
    13) 1 lyzka miodu.
    14) olej do smazenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykansku z ostrym ryzem i salsa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) piersi z kurczaka osuszamy recznikiem papierowym i nacinamy w nich kieszen-do 2/3 szerokosci,wzdluz filetu.Piers doprawiamy sola,pieprzem,czosnkiem granulowanym oraz w srodku-papryka slodka i ostra.Wkladamy do kieszeni plasterki czorizo i wkladamy na goraca patelnie,obsmazajac lekko (ok 2 min z kazdej strony) tak aby piers nabrala koloru.nastepnie usuwamy ja z patelni i przekladamy do naczynia z folia aluminiowa-aby byla gotowa do pieczenia pozniej.
    2) w tej samej patelni w ktorej obsmazalysmy piersi,obsmazamy papryke i cukinie-pokrojona w mala kostke.doprawiamy sola,pieprzem,sokiem z polowy limonki oraz lyzka miodu.smazymy na wysokim ogniu ok 3-4min,nastepnie odstawiamy do podgrzania pozniej.
    3)w osobnej patelni rozgrzewamy ok 2 lyzek oleju,na ktorych podsmazamy surowy ryz wraz z cebula i czosnkiem.ma byc ladnie oklejony olejem i zaczac sie prawie rumienic,pachniec lekko orzechowo i bardzo aromatycznie.wtedy dodajemy bulion,(bedzie pryskal)papryke slodka,ostra i pieprz wedlug uznania.nastepnie dodjaemy koncentrat ,dobrze mieszamy i gotujemy do momentu az ryz bedzie gotowy i lekko na zab/al dente.(zalezy od typu ryzu).ma po prostu wchlonac caly plyn i byc miekki,jezeli wchlonal plyn a nie jest jeszcze miekki-uzupelnijcie plyn np woda lub bulionem.
    4)w czasie gdy ryz sie gotuje,nagrzewamy piekarnik do 180C i wstawiamy do niego kurczaka na ok 15min-na czas ostatnich 3minut pieczenia ryz powinien byc gotowy i mozemy podgrzac salse warzywna.
    5)ja podaje porcje ryzu na srodku talerza,otoczona salsa,na tym kurczak,dodaje czastki limonki i listki kolendry.
    smacznego:)

Porady

1) ryz mozna przygotowac bez problemu dzien wczesniej-odgrzewany jest jeszcze lepszy..ale pamietajcie,ze trzeba go najpierw przesmazyc na surowo,to dodaje charakterystyczny posmak pozniej. 2)warzywa w salsie to moja opcja,mozecie uzyc innych jak najbardziej:) 3) idealne z margarita lub piwem corona:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować