Kurczak po meksykańsku

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie kurczaka w taki sposób zajmuje sporo czasu, ale mnie to nie zraża, bo jest pyszny, pikantny i aromatyczny.

Składniki:

  • ● 1 sprawiony kurczak
    ● sól
    ● ostra papryka
    ● 4 cebule
    ● 4-5 łyżek oleju
    ● 1 szklanka rosołu
    ● 1 papryka chili
    ● 40 g konfitury morelowej
    ● 300 g pomidorów
    ● puszka kukurydzy (425 ml)
    ● puszka czerwonej fasoli (425 ml)
    ● 1-2 ząbki czosnku
    ● 3-4 łyżki keczupu
    ● 1 kolba kukurydzy
    ● 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po meksykańsku 1. Kurczaka starannie nacieramy
    solą. Dwie cebule kroimy w
    ćwiartki, układamy w brytfannie
    razem z kurczakiem, dodajemy
    2 łyżki oleju. Pieczemy
    godzinę w temperaturze 200°
    C. Po 30 minutach wlewamy
    połowę rosołu.
  • 2. Papryczkę chili drobno kroimy,
    mieszamy z konfiturą morelową
    i szczyptą ostrej papryki,
    mięso smarujemy pastą po
    45 min pieczenia.
  • 3. Na pozostałym oleju smażymy
    2 posiekane cebule i pokrojony
    czosnek oraz pokrojone
    w kostkę pomidory, wlewamy
    resztę rosołu, dodajemy keczup,
    osączoną kukurydzę z
    puszki i fasolę. Gotujemy 7 min,
    doprawiamy ostrą papryką.
  • 4. Kolbę kukurydzy gotujemy,
    kroimy w plastry, rumienimy na
    maśle. Upieczonego kurczaka
    podajemy z jarzynką i podsmażoną
    kukurydzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować