500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości; może być też pierś).
2 papryki,
ok. 200-250 g pieczarek,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu drobiowego,
1/4 szklanki kremówki,
1-2 lyżki przyprawy kreolskiej,
ugotowany makaron,
sól, pieprz (do smaku),
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Kurczak po kreolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć wszystkie składniki na domową przyprawę kreolską (uwaga! proporcje składników warto dostosować do smaku, zwłaszcza jeśli chodzi i ilość chili i papryki). Powstałą mieszanką (w ilości 1 lub 2 łyżek) doprawić kurczaka pokrojonego w kostkę. Przesmażyć mięso do zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po mięsie usmażyć paski papryki, plasterki pieczarek i drobno posiekaną cebulę. W połowie smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek i mięso. Zalać całość bulionem, tak by lekko zakrył składniki i krótko dusić całość do miękkości składników i redukcji płynu (powinno być go mniej o połowę). Zalać całość śmietanką i gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż całość zgęstnieje.Gdy sos był za rzadki, zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawa kreolską lub jej poszczególnymi składnikami (do smaku). Podawać na makaronie, posypać natką pietruszki.
Komentarze