Kurczak po indyjsku z ryżem biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do nich mieloną kolendrę, kumin, paprykę słodką, chilli, kurkumę, przeciśnięty czosnek i jedną łyżkę oleju. Całość dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Smażymy do zarumienienia.
2.Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Cebule pokroić w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju w wysokim garnku. Kiedy cebula się zeszkli należy dodać kurkumę i chilli. Dobrze mieszając smażyć około 1 minuty. Dodać ryż, zalać zimną wodą 1,5 cm nad powierzchnię. Wymieszać. Dodać sól. Na średnim gazie mieszając doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek folią aluminiową i przykrywką. Zwiększyć gaz i gotować 5 minut. Następnie wyłączyć. Dobrze okryć wierzch garnka folią aluminiową, zakryć przykrywką. Odczekać 20 minut ( w tym czasie ryż wsiąknie wodę). Po upływie 20 minut zdjąć pokrywkę. Wsypać uprzednio rozmrożony groszek. Wymieszać. Dodać usmażonego kurczaka, gotowe.
Komentarze