Kurczak po cygańsku

4.48 (200 ocen)

Kurczak w słodko-pikantnym sosie śliwkowym, praktycznie robi się sam i wystarczy tylko kilka składników aby kurczak był miękki i aromatyczny.

Składniki:

  • 1kg pałek z kurczaka lub udek
    1 cebula
    ¼ kostki masła
    ½ szklanki powideł (najlepiej domowych)
    ½ szklanki ketchupu pikantnego
    ½ szklanki wody
    8-10 śliwek suszonych
    przyprawa do kurczaka – gotowa mieszanka lub sół, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Powidła Ketchupy Dania główne

Kurczak po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po cygańsku 1. Kurczaka opłukać i oczyścić, opruszyć przyprawą do kurczaka lub ulubionym zestawem przypraw ( np. sól, pieprz, słodka mielona papryka itp.). Wstawić do lodówki na min 20-30 minut a najlepiej na całą noc.
  • Kurczak po cygańsku 2. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę. Całość dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.
  • Kurczak po cygańsku 3. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać gorącym sosem cygańskim i wstawić do piekranika. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni do miekkości miesa. Najlepiej podawać z pieczonym ziemniakami i ulubiona sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować