Kurczak w słodko-pikantnym sosie śliwkowym, praktycznie robi się sam i wystarczy tylko kilka składników aby kurczak był miękki i aromatyczny.
Składniki:
1kg pałek z kurczaka lub udek
1 cebula
¼ kostki masła
½ szklanki powideł (najlepiej domowych)
½ szklanki ketchupu pikantnego
½ szklanki wody
8-10 śliwek suszonych
przyprawa do kurczaka – gotowa mieszanka lub sół, pieprz, papryka słodka
Kurczak po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać i oczyścić, opruszyć przyprawą do kurczaka lub ulubionym zestawem przypraw ( np. sól, pieprz, słodka mielona papryka itp.). Wstawić do lodówki na min 20-30 minut a najlepiej na całą noc.
2.Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę. Całość dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.
3.Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać gorącym sosem cygańskim i wstawić do piekranika. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni do miekkości miesa. Najlepiej podawać z pieczonym ziemniakami i ulubiona sałatką.
Komentarze