Potrawa jest łatwa w wykonaniu. Składniki można kupić w każdym dużym sklepie. Często słyszę od znajomych, że eksperymentują, starając się zrobić coś fajnego do jedzenia.
Kurczak po chińsku z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w drobną
kostkę (1,5 cm). Robimy marynatę
i mieszamy z mięsem. Odstawiamy
na 2 godz. Na patelni
smażymy pokruszone orzeszki
na złoty kolor. Odstawiamy.
2.Czosnek i imbir drobno kroimy.
Cebulki i papryczki chili
kroimy w 1-cm kawałki.
3.Mieszamy składniki sosu.
W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, smażymy chwilę chili i czosnek i odkładamy na talerz.
Kurczaka smażymy, delikatnie
mieszając, aż się ładnie
zrumieni. Dodajemy czerwoną
paprykę, chili, imbir, czosnek
i cebulkę.
4.Zalewamy sosem i dodajemy
orzeszki. Smażymy na dużym
ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy
z ryżem.
Komentarze