Kurczak po chińsku z orzechami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa jest łatwa w wykonaniu. Składniki można kupić w każdym dużym sklepie. Często słyszę od znajomych, że eksperymentują, starając się zrobić coś fajnego do jedzenia.

Składniki:

  • ● 70 dag piersi z kurczaka
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 cm kłącza imbiru
    ● 5 zielonych cebulek
    ● 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
    ● 3 czerwone papryczki chili bez pestek
    ● 1/2 szklanki orzechów arachidowych (niesolonych)
    ● czerwona papryka
    Marynata: 1/2 łyżeczki soli
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 1 łyżka wina ryżowego lub octu jabłkowego
    ● 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    Sos: 3 łyżeczki cukru
    ● łyżeczka skrobi kukurydzianej
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 1 łyżka octu jabłkowego
    ● 1 łyżeczka oleju sezamowego
    ● 1/2 szklanki rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w drobną
    kostkę (1,5 cm). Robimy marynatę
    i mieszamy z mięsem. Odstawiamy
    na 2 godz. Na patelni
    smażymy pokruszone orzeszki
    na złoty kolor. Odstawiamy.
  • 2. Czosnek i imbir drobno kroimy.
    Cebulki i papryczki chili
    kroimy w 1-cm kawałki.
  • 3. Mieszamy składniki sosu.
    W głębokiej patelni rozgrzewamy
    olej, smażymy chwilę chili i czosnek i odkładamy na talerz.
    Kurczaka smażymy, delikatnie
    mieszając, aż się ładnie
    zrumieni. Dodajemy czerwoną
    paprykę, chili, imbir, czosnek
    i cebulkę.
  • 4. Zalewamy sosem i dodajemy
    orzeszki. Smażymy na dużym
    ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy
    z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować