Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zazwyczaj podaję go z ugotowanym na sypko ryżem.

Składniki:

  • ● 3-4 filety z kurczaka
    ● op. chińskiej mieszanki mrożonych warzyw
    ● 2 szkl. bulionu
    ● 2 łyżki octu winnego
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 1,5 łyżki cukru
    ● 0,5 łyżeczki soli
    ● 2 łyżki mąki kukurydzianej
    ● przyprawa chińska

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym
    i kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na oleju. Dodajemy
    mieszankę warzywną
    i dusimy do miękkości.
  • 2. Robimy sos: bulion zagotowujemy,
    dodajemy ocet, sos
    sojowy i mąkę kukurydzianą.
    Doprawiamy cukrem i solą.
    Dokładnie mieszamy, aby nie
    było grudek. Wlewamy do
    mięsa z warzywami i mieszamy.
    Chwilę dusimy. Doprawiamy
    przyprawą chińską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy