Kurczak po burgundzku

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Dla dzieci wino i koniak można zastąpić przecierem pomidorowym ,a potrawę doprawić do smaku octem z czerwonego wina.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 kg udek z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    5 szalotek
    2 marchewki
    łyżka masła
    2 łyżki mąki
    1/2 czerwonego półwytrawnego wina
    40 ml koniaku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka gałązek tymianku
    2 liście laurowe
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,usuwamy skórę.
    Czosnek i szalotkę obieramy . Czosnek siekamy ,szalotkę przepoławiamy. Marchewki czyścimy ,płuczemy ,obieramy i kroimy w półkrążki.
    W brytfannie rozgrzewamy masło ,dodajemy szalotkę ,czosnek i marchew i dusimy je przez kilka chwil ,po czym wyjmujemy i odstawiamy na bok.
    Do brytfanny wkładamy kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron. Posypujemy mąką ,ponownie wkładamy warzywa i całość dusimy pod przykryciem 5 min.
    Wlewamy wino i koniak. Dodajemy zioła ,przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową i dusimy 30 min pod przykryciem. Przed podaniem na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować