Kurczak piwosz

5 (176 ocen)

  • 3 godz.

To przepis na kurczaka, który zasmakuje każdemu i napewno chętnie do niego powróci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak ( około 1,5 kg )
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Sól
    Szczypta pieprzu czarnego
    Olej lub oliwka z oliwek
    1 butelka jasnego piwa
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak piwosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak na butelce 1. Kurczaka umyć i oczyścić. Pieprz ziołowy, paprykę, imbir, przyprawę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz dobrze wymieszać z trzema łyżkami oleju lub oliwki. Tak przygotowanymi ziołami natrzeć kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( ja przygotowuję dzień wcześniej by kurczak lepiej przeszedł przyprawami ). Po upływie tego czasu kurczaka nasadzić na butelkę z piwem tak, żeby szyjka od butelki wystawała ponad nim. Butelkę ustawić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 1-1,5 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować