Kurczak pieczony pod brokułem

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Uwielbiam gotować dla chłopaka i znajomych. Ich pochwały zawsze sprawiają mi radość.

  • 45 min

Składniki:

  • ● kubek małych różyczek brokułu
    ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● łyżka majonezu
    ● 2 łyżki musztardy stołowej
    ● czerwona cebula
    ● kubek startego żółtego sera
    ● po szczypcie soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony pod brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokułu blanszujemy na parze. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z brokułami, majonezem i musztardą. Niewielką ilość sera odkładamy, resztę dodajemy do brokułów.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie układamy na folii aluminiowej. Oprószamy z obu stron solą
    i pieprzem. Na każdy wykładamy porcję masy brokułowej. Pieczemy ok. 15 minut na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C.
  • 3. Posypujemy pozostałym żółtym serem. Pieczemy jeszcze 5 minut.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Filety można też zapiec z plastrami mozzarelli. ● Dobrze smakują z sosem czosnkowym. Zmiażdżony ząbek czosnku mieszamy z jogurtem naturalnym i szczyptą soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Filet z kurczaka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować