Kurczak pieczony na ryżu

4.99 (195 ocen)

Uwielbiam taki pieczony ryż, a szczególnie przypadł do gustu moim dzieciom

Składniki:

  • 1kg podudzi z kurczaka
    2 cebule
    2 woreczki ryżu parboiled
    pęczek szczypiorku

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli
    łyżeczka bazylii
    1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki

    Sos:
    50 g masła
    ząbek czosnku
    3 łyżki keczupu
    3 szklanki wody
    2 łyżeczki vegety
    łyżeczka cukru
    1/4 łyżeczki pieprzu

Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem i pozostałymi przyprawami. Powstałą marynatą zalewamy dokładnie podudzia z kurczaka i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, ryż wysypujemy z torebek. Na blaszkę o wymiarach 36x24 wykładamy suchy ryż, na to kładziemy pokrojoną cebulę i podudzia.
  • 2. Sos: w garnku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy oraz keczup. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy ryż i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C 90 minut. Po godzinie podudzia przekręcamy na drugą stronę. Ryż wykładamy na talerz układamy podudzie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować