Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem

0 (0 ocen)

Aromatyczny , wyrazisty w smaku kurczak z pomarańczowym farszem przygotowanym z dyni oraz słodkiego ziemniaka-batata.

Składniki:

  • Kurczak cały , wypatroszony ok. 1,300kg.
    5 łyżek oleju rzepakowego z chili
    2 łyżki pieprzu cytrynowego
    2 łyżki suszonego oregano
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    300 g. miąższu z dyni
    300 g. batata ( jeden średni ziemniak)
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem 1. Kurczaka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
    Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym , oregano oraz solą.
    Nacieramy marynatą mięso z każdej strony , odstawiamy.
  • 
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem 2. Batata obieramy , gotujemy 10 min w osolonym wrzątku , dodajemy dynię.
    Gotujemy kolejne 5 min.
  • 
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem 3. Odcedzone i osuszone warzywa kroimy w kostkę.
  • 
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem 4. Kurczaka faszerujemy warzywami , związujemy nóżki.
  • 
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem 5. Pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180st.
    W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie mięso na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Dynia Kurczak Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować