Aromatyczny , wyrazisty w smaku kurczak z pomarańczowym farszem przygotowanym z dyni oraz słodkiego ziemniaka-batata.
Składniki:
Kurczak cały , wypatroszony ok. 1,300kg.
5 łyżek oleju rzepakowego z chili
2 łyżki pieprzu cytrynowego
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
Farsz:
300 g. miąższu z dyni
300 g. batata ( jeden średni ziemniak)
1 łyżeczka soli
Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym , oregano oraz solą.
Nacieramy marynatą mięso z każdej strony , odstawiamy.
2.Batata obieramy , gotujemy 10 min w osolonym wrzątku , dodajemy dynię.
Gotujemy kolejne 5 min.
Komentarze