Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka wyfiletować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, jaja, sól, pieprz i resztę ziół prowansalskich, wyrobić na jednolitą masę, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mięso ma mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomocą wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczkę i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skórę z szyjki wystarczy obwiazać nicią i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlać odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h. Można też kurczaka piec zawiniętego w folię aluminiową i pół godziny przed końcem pieczenia odwinąć go z niej żeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunąć nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry. Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.
Komentarze