Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

4.5 (183 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Wymaga troche pracy, ale jest efektowny i pyszny

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak o wadze ok. 1,5kg: 1 sztuka
    - mięso mielone indycze: 0.5 kilograma
    - zioła prowansalskie - torebka: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - bułka (+ bułka tarta gdyby była potrzebna): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej około: 0.25 szklanki
    - dodatkowo: wykałaczki, biała nić (ew. folia aluminiowa): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci 1. Kurczaka wyfiletować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, jaja, sól, pieprz i resztę ziół prowansalskich, wyrobić na jednolitą masę, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mięso ma mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomocą wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczkę i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skórę z szyjki wystarczy obwiazać nicią i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlać odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h. Można też kurczaka piec zawiniętego w folię aluminiową i pół godziny przed końcem pieczenia odwinąć go z niej żeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunąć nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry. Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować