Kurczak parmigiana

5 (166 ocen)

Czyli kurczak zapiekany pod sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. Jest to klasyczne danie kuchni włoskiej. Danie pochodzi z książki znanego restauratora i kucharza Billa Grangera.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    400 g krojonych pomidorów z puszki
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka cukru
    pieprz
    garść porwanych liści bazylii
    3 piersi z kurczaka i 6 porcji mięsa z udek bez kości
    100 g świeżej mozzarelli,porwanej
    50 g startego parmezanu
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak parmigiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej w rondelku połowę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i smaż,mieszając,przez kilka sekund.
  • 2. Dodaj pomidory,sól,cukier,i trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż oliwa wypłynie na powierzchnię, a sos zgęstnieje. Zdejmij naczynie z palnika i dodaj bazylię.
  • 3. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj kurczaka, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumieni, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Oblej kurczaka sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż mozzarellę i posyp parmezanem.
  • 5. Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Piecz przez 30 minut aż ser zacznie się topić i bulgotać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Parmezan Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować