Czyli kurczak zapiekany pod sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. Jest to klasyczne danie kuchni włoskiej. Danie pochodzi z książki znanego restauratora i kucharza Billa Grangera.
Składniki:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
pieprz
garść porwanych liści bazylii
3 piersi z kurczaka i 6 porcji mięsa z udek bez kości
100 g świeżej mozzarelli,porwanej
50 g startego parmezanu
Kurczak parmigiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej w rondelku połowę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i smaż,mieszając,przez kilka sekund.
2.Dodaj pomidory,sól,cukier,i trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż oliwa wypłynie na powierzchnię, a sos zgęstnieje. Zdejmij naczynie z palnika i dodaj bazylię.
3.Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj kurczaka, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumieni, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
4.Oblej kurczaka sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż mozzarellę i posyp parmezanem.
5.Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Piecz przez 30 minut aż ser zacznie się topić i bulgotać.
Komentarze