Kurczak orientalnie pomieszany

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja prywatna wariacja na temat kuchni orientalnej :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1 cebula
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki wina mirin
    100 – 150 g ryżu
    3 listki limonki kaffir
    4 suszone grzyby mun
    4 suszone grzybki shiitake
    1 spora łyżeczka curry
    pół szkl. delikatnego bulionu lub rosołu
    olej do smażenia

Kurczak orientalnie pomieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 -15 minut, aż zmiękną. Potem je odcisnąć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w półtalarki, filet z kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. Ryż opłukać i osączyć.
  • 2. Rozgrzać wok lub szeroki rondel. Wlać olej, gdy zacznie dymić wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać kurczaka, obsmażyć z każdej strony, wlać sos sojowy, wino mirin, wymieszać i dusić ok. 5 minut na małym ogniu.
  • 3. Następnie wsypać ryż, wlać bulion, dodać curry, listki limonki kaffir, grzybki mun i shiitake. Wymieszać, przykryć i dusić aż ryż wchłonie płyn. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliło.

Porady

Zamiast wina mirin można dodać półwytrawne sherry. Jeśli ryż będzie al dente, można wyłączyć ogień pod naczyniem, a ryz pod przykryciem "dojdzie".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy