Jest to Danie bardzo proste a zarazem smaczne. Nadaję się świetnie na obiad bez wyrzutów sumienia. Kurczak w sezamie bardzo ciekawie komponuje się z soczewicą
Kurczak nadziewany szpinakiem w zesamie na puree z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka moczymy przez 30 minut w wodzie z dwiema łyżkami soli. Szpinak rozmrażamy mieszamy z solą pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Ostrym nożem robimy kieszonkę do której wkładamy przygotowany szpinak. Maczamy filet w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w sezamie. Tak przygotowanego kurczaka układamy na blaszce i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170-180 stopni C
Soczewice gotujemy według opisu na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól pieprz do smaku i miksujemy na gładką masę.
Pomidorki kromy na ćwiartki mieszamy sałatą. Z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw robimy prosty sos.
wykładamy na talerz puree z soczewicy na nim układamy pokrojonego kurczaka obok sałatkę polana sosem. Całość dekorujemy gałązką pomidorków cherry
Komentarze