Kurczak nadziewany pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i w środku każdej wydrążamy nożem otwór, w którym następnie będziemy umieszczać nadzienie. Z wierzchu kurczaka oprószamy ulubionymi ziołami.
2.Następnie do wysokiego kubka wkładamy składniki farszu oraz łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
3.Ok. połową uzyskanego farszu nadziewamy piersi z kurczaka. Aby farsz nie wylewał się można wbić wykałaczki w miejsce otworu.
4.Do drugiej połowy farszu dodajemy resztę śmietany, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy na patelni. W ten sposób otrzymamy sos pomidorowy, którym można polać ziemniaki oraz kurczaka.
5.Nadziane i przyprawione piersi z kurczaka podsmażamy z obu stron na oliwie. A następnie pieczemy w temp. 180 C przez ok 30 min. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by kurczak nie był suchy podczas smażenia obłóżmy go masłem. Podawajmy z pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w sosie pomidorowym. Smacznego!
Komentarze