Kurczak nadziewany pomidorami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis ten dostałam od szefa kuchni w restauracji w której pierwszy raz jadłam to danie. Robione w domu smakuje tak samo wybornie!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    ulubione zioła, np: bazylia, lubczyk
    200 ml śmietany 12%
    farsz:
    8-10 suszonych pomidorów w oleju
    5 dkg sera feta
    2-3 ząbki czosnku


Kurczak nadziewany pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i w środku każdej wydrążamy nożem otwór, w którym następnie będziemy umieszczać nadzienie. Z wierzchu kurczaka oprószamy ulubionymi ziołami.
  • 2. Następnie do wysokiego kubka wkładamy składniki farszu oraz łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ok. połową uzyskanego farszu nadziewamy piersi z kurczaka. Aby farsz nie wylewał się można wbić wykałaczki w miejsce otworu.
  • 4. Do drugiej połowy farszu dodajemy resztę śmietany, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy na patelni. W ten sposób otrzymamy sos pomidorowy, którym można polać ziemniaki oraz kurczaka.
  • 5. Nadziane i przyprawione piersi z kurczaka podsmażamy z obu stron na oliwie. A następnie pieczemy w temp. 180 C przez ok 30 min. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by kurczak nie był suchy podczas smażenia obłóżmy go masłem. Podawajmy z pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w sosie pomidorowym. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy