Kurczak nadziewany kaszą i grzybami

4.37 (180 ocen)

Łatwy w przygotowaniu,ale jakże atrakcyjny obiadek niedzielny :) Aromat pieczonego na maśle kurczaczka cudownie roznosi się po kuchni.

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
    1 woreczek kaszy (100g)
    około 30 g suszonych grzybów (ewentualnie pieczarki)
    1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki masła
    przyprawy : sól,pieprz,przyprawa do kurczaka,majeranek,czosnek (3-4 ząbki), natka pietruszki (około pół pęczka )
Wystaw ocenę:

4.37 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziewany kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować , grzyby suszone namoczyć i ugotować.
    Wystudzone pokroić na około 1 cm kawałki.
    Cebulę posiekać i zeszklić na oleju,dodać grzyby,chwilę smażyć.
    Dodać kaszę , wymieszać,przyprawić solą,pieprzem,majerankiem.
    Dodać surowe jajko i około pół pęczka posiekanej natki pietruszki.
    Kurczaka umyć i osuszyć.Dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem w środku i na zewnątrz. Napełnić przygotowanym farszem.
    Zszyć kurczaka. Na dno brytfanny rozłożyć dwie łyżki masła.
    Ułożyć kurczaka, piec pod przykryciem 1 godz 30 min w temperaturze 180ºC.

Porady

Podawać z ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab nadziewany suszonymi grzybami

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Schab nadziewany suszonymi grzybami

juchab Polecam gorąco! 30 min

To może cię zainteresować