Kurczak nadziewany bresaolą i wędzoną mozzarellą

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z wyjątkowej strony: www.amo-italia.com. Strona ta poświęcona jest pięknej Italii nie tylko pod względem kulinarnym. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim podróżnikom i wielbicielom włoskich specjałów.

Składniki:


  • 4 x 175 g piersi z kurczaka,

    150 g wędzonej mozzarelli (obranej, pokrojonej w paski o grubości 1 cm),

    posiekane listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu,

    4 cieniutkie plastry bresaoli,

    2 łyżki mąki,

    1 ubite jajko,

    4 łyżki tartej bułki,

    3 łyżki oliwy z oliwek,

    25 g masła, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziewany bresaolą i wędzoną mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piec do 190oC. Odetnij mały wewnętrzny filet znajdujący się pod spodem każdej piersi kurzej. Rozkrój nożem spód piersi z kurczaka w stronę środka, nie przecinając jednak do końca, następnie otwórz filet. Umieść go pomiędzy dwoma kawałkami folii samoprzylegającej i lekko ubij wałkiem do ciasta, by spłaszczyć. Rozpłaszcz też małe filety. Owiń każdy kawałek mozzarelli i odrobinę posiekanego rozmarynu w plaster bresaoli. Weź dużą pierś kurzą gładką stroną w dół i włóż do środka owinięty kawałek mozzarelli. Na wierzch połóż jeden z małych filetów, zaginając na nim resztę kurczaka tak, by mozzarella była całkowicie zamknięta. Odwróć kurczaka tak, by złączenie było na dole. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami kurczaka. Przypraw mąkę solą oraz pieprzem i rozsyp na płaskim talerzu. Wylej ubite jajko na drugi talerz, a bułkę tartą umieść na trzecim. Obtocz kurczaka w mące, następnie jajku, a wreszcie w bułce tartej (możesz go na tym etapie wstawić do schłodzenia, aż zechcesz go usmażyć). Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni, dodaj kawałki kurczaka stroną ze złączeniem w dół i smaż, często przekręcając, przez 3 minuty, aż będa całe przyrumienione. Przełóż je na blachę i piecz przez 25-30 minut, aż będą wypieczone.

    Przed podaniem przepołów każdy kawałek kurczaka, żeby odsłonić bresaolę i roztopioną mozzarellę.

    Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować