• kurczak na ryżu

    Dodane przez: anna999

  • kurczak jest przepyszny ,prosty do zrobienia ,a jeśli do tej pory nie lubił ktoś ryżu to teraz go polubi ,ponieważ wszystkie przyprawy przechodzą do niego i jest wyśminity!!

  • Składniki

    4 torebki ryżu , 4 ząbki czosnku, 10-12 udek kurczaka (wg uznania), 2 szkl bulionu,cebula,1 papryka ,20 dag pieczarek ,1/2 kostki masła (margaryny)

  • Sposób przygotowania

    1.

    udka umyć i posypac przyprawą do kurczaka przełożyc do miski zalac olejem i wstawic do lodowki .Można to zrobić dzień wcześniej -bedzie smaczniejsze

    2.

    cebulke pokroic podszklic na patelni posoli solą ziołową ,dodać do tego pokrojone pieczarki i poddusić. Przełożyć w miseczkę ,razem z tłuszczem . Następnie pokroić paprykę i podsmażyc na patelni .

    3.

    Formę wysmarować masłem wysypać cały ryż , a resztę połowy masła poprostu wkroić na ryż. Cebulkę ,paprykę i pieczarki wyłozyć na ryż i wymięszać.

    4.
    w piekarniku - krok 4

    W 2 szkl przegotowanej wody rozpuścic 2 łyżki vegety .Taki bulion wylać na ryż. Do całości wycisnąć 4 ząbki czosnku. Na sam wierzch położyć kurczaka ,wszystko przykryć folią aluminiową.

    5.
    smacznego :) - krok 5

    Wstawić do piekarnika na temp 160 st ,piec ok 1 h 10 min ,po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze odkryte 10-15 min .Potem wyłączyć i przykryć folią . Smacznego :)

  • Rady

    Mi najbardziej smakuje 2-3 godz od zostawienia w piekarniku wszystkie przyprawy jeszcze bardziej przechodzą przez potrawę:)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, konkurs_jubileusz
  • 0 komentarzy

Dodane przez: anna999

anna999 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-11T22:05:13+02:00

633 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem