Kurczak na placku z otrębów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdrowy i lekkostrawny obiad, który będzie smakował całej rodzinie.

Składniki:

  • ● filet z kurczaka
    ● 2 plastry mozzarelli
    ● plaster pomidora
    ● bazylia, oregano
    ● olej
    ● sól, pieprz
    Sos: kostka do sosów
    ● mąka kukurydziana
    Placek z otrębów:
    ● 2 łyżki otrębów owsianych
    ● łyżka otrębów pszennych
    ● jajko
    ● olej
    ● łyżka jogurtu naturalnego

Kurczak na placku z otrębów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Na
    mięso kładziemy plastry sera
    i pomidora. Oprószamy ziołami. Zapiekamy ok. 5 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.
  • 2. Robimy sos: kostkę zalewamy
    1/2 l wody. Zagotowujemy.
    Zagęszczamy mąką.
  • 3. Placek: otręby mieszamy
    z jajkiem i jogurtem. Smażymy
    na rozgrzanym oleju.
    Placek polewamy obficie
    sosem. Gdy nasiąknie, wykładamy
    filet i ponownie polewamy
    sosem.

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy