Kurczak na piwie

0 (0 ocen)

Takiego kurczaka lubi mój mąż.

Składniki:

  • 1 kurczak-cały
    0,5 litra ciemnego piwa butelkowego
    dowolna przyprawa do kurczaka
    suszona natka pietruszki
    sól

Kurczak na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak na piwie 1. Kurczaka nacieram przyprawą, solą i natką. Wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia nadziewam na otwartą butelkę z piwem i wkładam na blasze do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Na blachę wylewam wodę by kapiący tłuszcz nie przypalał się na blasze. Po godzinie nakłuwam kurczaka by puścił soki i się bardziej wypiekł. Po 1,5 - 2 godzinach wyjmuję kurczaka. Gdy nie zostanie cały zjedzony odgrzewam go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym polanego pozostałym piwem.
    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy