Kurczak na butelce z ziemniakami

4.5 (167 ocen)

Pyszne danie, nie wymagające dużego nakładu pracy :-)

Składniki:

  • 1 świeży kurczak (ok.1,2-1,3 kg)
    1 butelka piwa 0,5 l

    Bejca do natarcia kurczaka:
    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

    ok. 1 1/2 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    sól
    3 -4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak na butelce z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki bejcy dokładnie wymieszać i natrzeć kurczaka – na zewnątrz i wewnątrz też. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

  • * 2. Butelkę z piwem stawiamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i stawimy na nią kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki mieszamy z olejem, solą, przyprawą do ziemniaków i układamy ciasno na blasze.

  • 3. Pieczemy około 60 - 90 minut w temp. 180'C (aby mięso u góry za mocno się nie spiekło, można je przykryć folią aluminiową).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować