Kurczak mielony z szynkowaru

4.48 (164 ocen)

Smaczny kurczak który nadaje się idealnie na kanapki ! Długo pozostaje aromatyczny i soczysty ! Wszystkich gorąco zachęcam do robienia własnych wędlin !!! To naprawdę kolosalna różnica.

Składniki:

  • - 1 kg zmielonego mięsa z kurczaka
    - 1,5 łyżki płaskiej peklosoli
    - 1 łyżka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka pieprzu
    - 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    - 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak mielony z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka możemy zmielić bądź też drobno pokroić wsadzić do torebki i robić tłuczkiem. Ważne jest to aby mięso dokładnie wyrobić z przyprawami.
  • 2. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy i solidnie wyrabiamy. A następnie wkładamy folię do szynkowaru przekładamy przygotowane mięso i zakręcamy, zamykamy. Odstawiamy do lodówki na noc a najlepiej 24h.
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki. Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 85 stopni i w niej parzymy mielonkę z kurczaka w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h kurczak powinien osiągnąć temperaturę 75 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować