kurczak marengo

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis w naszym domu od jakiś 15 lat. Skąd się wziął? Tego nie wiadomo. Fajna alternatywa na obiad- najlepsza z ryżem :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczka: 350 gramów
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - mąka: 2 łyżki
    - wino wytrawne białe (Ewentualnie może być czerwone.): 0.5 szklanki
    - koncentrat pomidorowy mały słoik: 1 sztuka
    - woda: 0.5 szklanki
    - przyprawy: pieprz, papryka, sól: 1 szczypta

Kurczak marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić i przesmażyć. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Mięso obtoczyć w mące, włożyć do garnka (lub wolnowaru- polecam! Dłużej się robi, ale jest zdrowiej, a mięso jest idealnie miękkie) dodać resztę składników i zalać winem oraz wodą. Gotować do miękkości mięsa i wytworzenia się aromatycznego, średniej gęstości sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy