Kurczak Kung Pao

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Kurczak Kung Pao

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Marynata: ocet ryżowy: 2 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.25 łyżeczki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki

    - piersi kurczaka pokrojone w paski: 2 sztuki

    - Sos Kung Pao: sos sojowy: 6 łyżek
    - ocet ryżowy: 10 łyżek
    - sos Hoisin: 4 łyżki
    - cukier: 4 łyżki

    - olej: 4 łyżki
    - imbir: 2 łyżeczki
    - czosnek: 2 ząbki
    - dymka: 2 sztuki
    - posiekane orzeszki ziemne: 0.5 szklanki
    - bulion: 4 łyżki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki

Kurczak kung pao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak Kung Pao 1. Połączyć składniki marynaty. Namoczyć kurczaka. Wstawić na godzinę do lodówki.
    Wymieszać składniki sosu Kung Pao. Wlać olej do woka, dodać imbir, czosnek, dymki pokrojone w paseczki, smażyć minutę. Dodać zamarynowanego kurczaka, smażyć dwie minuty. Wlać sos, zagotować, dodać orzeszki. Zagęścić mąką zmieszaną z bulionem i jeszcze raz zagotować.
    Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy