Kurczak Jalfrezi

0 (0 ocen)

Kurczak Jalfrezi to rodzaj curry.Powstanie tej potrawy wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach.Danie było robione z resztek mięs pozostałych z wystawnych przyjęć.Aromatyczne przyprawy miały poprawić smak nie zbyt świeżego mięsa.

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
    1,5 łyżeczki chili w proszku
    3 łyżeczki kurkumy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g siekanych pomidorów z puszki
    1,5 cm świeżego imbiru imbiru
    1,5 łyżeczki mielonego kminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki masła
    sól do smaku
    2 łyżki masła ghee
    Dodatkowo:
    chlebki naan lub ryż

Kurczak jalfrezi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.Posypujemy chili i kurkumą.Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło ghee(jeśli nie mamy możemy użyć oliwy),dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek.Podsmażamy chwilę po czym dodajemy mięso i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas.Następnie dodajemy pomidory,starty imbir,kumin rzymski i kolendrę.Przykrywamy i dusimy około 15-20 minut.W razie potrzeby podlewamy wodą.Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny.Doprawiamy do smaku solą.Podajemy gorące z chlebkami naan lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy