Kurczak glazurowany

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis nadesłała Aneta Jędruszczak

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z kurczaka: 1 kilogram
    - mąka: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej do smażenia (wg uznania): 1 sztuka
    - sezam: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 0.3 szklanki
    - miód płynny: 0.3 szklanki
    - czosnek (ząbki): 2 sztuki
    - imbir: 1 szczypta

Kurczak glazurowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w jajku, następnie w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, i rumienimy kawałki kurczaka.
  • 3. W garnuszku podgrzewamy sos sojowy, miód, sherry, imbir
    i zmiażdżony czosnek. Za nurzamy kawałki kurczaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy sezamem.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C. Podczas pieczenia
    polewamy glazurą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy