Kurczak Generał z ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Takiego kurczaczka warto zrobić. Po pierwsze, jest bardzo soczysty! Po drugie, obiad praktycznie "robi się sam".

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 cały kurczak bez podrobów
    ok. 1/2 - 1 kg ziemniaczków
    1 butelka jasnego piwa
    ok. 3 łyżki oleju
    ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie: sypka czerwona papryka, czosnek kolorowy, imbir)
    sól, pieprz, rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak generał z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukać i osuszyć. Zioła do kurczaka zmieszać z olejem, wetrzeć w kurczaka i zostawić na minimum 1 godzinę w lodówce (można zostawić na noc).
  • Kurczak na butelce 2. Butelkę z piwem dobrze wymyć i odkleić wszelkie etykietki. Nałożyć na nią kurczaka, aby szyjka wystawała nad kurczakiem. Butelkę otworzyć.
  • 3. Obrać ziemniaczki i pokroić je w cząstki: plastry o grubości ok. 1 cm lub ósemki. Posolić je, posypać pieprzem i rozmarynem.

    Butelkę z kurczakiem umieścić w żaroodpornym naczyniu. Naokoło rozsypać ziemniaczki - najlepiej skropić je olejem.
  • 4. Kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C (bez termoobiegu) na 1 godzinę (duży kurczak na ok. 1,5 godz.). Pamiętajcie o dosypywaniu soli, gdy piwo nie wypływa!

Porady

Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby piwo wypływało z butelki samoistnie! Nie wiem, jakiego piwa używają blogerzy, którym "taki myk" się udaje. Jeśli Wam, tak jak mi, piwo nie chce wypływać, należy co jakieś 10 minut dosypywać do niego szczyptę soli - reakcja chemiczna sprawi, że wypłynie i obleje kurczaka. Można także po prostu ułożyć kurczaka na ziemniakach (nie nabijać na butelkę) i co jakiś czas po prostu podlewać go piwem...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować