Kurczak faszerowany kaszą owsianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy solą i słodką papryką. Na
drugi dzień wyjmujemy z lodówki. Na rozgrzany olej na patelnię
wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w
kostkę paprykę oraz pora w półplasterki. Podduszamy wszystko razem ok
10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy
też świeżego tymianku oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę,
którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy,
dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak
przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub
spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy
kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem.
Komentarze