Tak przyrządzony zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Podaję go na obiad, ale doskonalesmakuje również na zimno z pieczywem.
Składniki:
● 1 kurczak (ok. 1,6 kg)
● 50 dag pieczarek
● 40 dag mięsa mielonego
● 20 dag sera żółtego
● 1 jajko
● sól i pieprz
● olej
● słodka czerwona papryka w proszku
● cebula
● łyżka smalcu
Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy.
Trybujemy kości.
2.Cebulę kroimy i rumienimy na
smalcu. Pieczarki myjemy
i drobno kroimy, dusimy na zrumienionej
cebuli, aż odparują.
3.Ser ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
4.Ser, pieczarki, mięso mielone
i jajko mieszamy, dodajemy sól
i pieprz do smaku. Farszem wypełniamy
kurczaka, zwracając uwagę, aby farsz znalazł się
także w skrzydełkach i udkach.
Spinamy wykałaczkami. Skórkę
od szyjki zawijamy pod spód.
Kurczaka smarujemy olejem
i posypujemy papryką. Przekładamy
do brytfanki i pieczemy
w piekarniku 1 godz. 20 minut.
Komentarze