Kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przyrządzony zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Podaję go na obiad, ale doskonalesmakuje również na zimno z pieczywem.

Składniki:

  • ● 1 kurczak (ok. 1,6 kg)
    ● 50 dag pieczarek
    ● 40 dag mięsa mielonego
    ● 20 dag sera żółtego
    ● 1 jajko
    ● sól i pieprz
    ● olej
    ● słodka czerwona papryka w proszku
    ● cebula
    ● łyżka smalcu

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
    Trybujemy kości.
  • 2. Cebulę kroimy i rumienimy na
    smalcu. Pieczarki myjemy
    i drobno kroimy, dusimy na zrumienionej
    cebuli, aż odparują.
  • 3. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach.
  • 4. Ser, pieczarki, mięso mielone
    i jajko mieszamy, dodajemy sól
    i pieprz do smaku. Farszem wypełniamy
    kurczaka, zwracając uwagę, aby farsz znalazł się
    także w skrzydełkach i udkach.
    Spinamy wykałaczkami. Skórkę
    od szyjki zawijamy pod spód.
    Kurczaka smarujemy olejem
    i posypujemy papryką. Przekładamy
    do brytfanki i pieczemy
    w piekarniku 1 godz. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony