Kurczak faszerowany

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis mojej mamy. To znakomita odmiana tradycyjnej pieczeni rzymskiej, czyli klopsów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 średni kurczak
    30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    30 dkg mięsa mielonego z indyka
    2 czerstwe bułki
    2 jajka
    3 łyżki natki z pietruszki
    2 łyżki tartej bułki
    1 łyżka kaszy manny
    sól, pieprz, czubryca, vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyjęte kości 1. Z kurczaka wyjmujemy kości. Pozostawić tylko kostki w skrzydełku. Kurczaka dobrze natrzeć przyprawami, pozostawić na 20 min.
  • 2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną , pietruszkę i wyciśniętą bułkę oraz przyprawy.
  • 3. Czerstwe bułki należy namoczyć w wodzie. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Następnie masą nadziewamy kurczaka
  • 4. Po napełnieniu nitką zszywamy szyjkę i brzuch. Formujemy kurczaka, wierzch nacieramy olejem i przyprawami. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem pergaminowym, wkładamy kurczaka i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40 min.

Porady

Kurczaka można natrzeć i pozostawić na noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować