Kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Taki kurczak dobrze smakuje na zimno, jak i na gorąco

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak świeży: 2 kilogramy
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - przyprawa do kurczaka: 1 opakowanie
    - cebula: 1 sztuka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - smalec do smażenia: 2 łyżki

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowany kurczak 1. Z kurczaka usuwamy kości.
    Cebulę smażymy na smalcu na złoty kolor, do cebuli dajemy drobno pokrojone pieczarki, dusimy, aż odparują.
    Pieczarki, mięso, sól i pieprz wszystko dobrze mieszamy.
    Kurczaka na 3 godz. przed pieczeniem dobrze nacieramy przyprawą.
    Farszem napełniamy całego kurczaka.
    Zaszywamy napełnionego kurczaka, wkładamy do rękawa i pieczemy 1 godz 25 minut w 180 stop.
    Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony