1 większy kurczak
3 udka z kurczaka
1 pojedyńczy filet z kurczaka
¾ kostki masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 duże jajka
4 garście bułki tartej
Szczypta cukru
przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy do smaku
Blaszka natłuszczona masłem i oprószona przyprawa uniwersalna
Bulion drobiowy i wino białe do podlewania kurczaka w trakcie pieczenia, łącznie ok. 1 szklanki
Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka ugotować w wodzie bez dodatków.
Kurczaka wypatroszyć z kosci. Wnętrze i na zewnątrz oprószyć przyprawa uniwersalna lub jak kto woli solą.
Ugotowane udka rozdrobnić odrzucając kostki i zemleć.
Do udek dodać bułkę tartą, masło, jajka, natkę pietruszki i doprawić do smaku.
Farszem i filetem z kurczaka wypełnić wypatroszonego kurczaka.
Zaszyć otwór.
Wierzch oprószyć słodką mieloną papryką. Ułożyć na blasze, podlać bulionem i winem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na 1,5 do 2 godzin.
Mój kurczak był duży więc piekłam 2 godziny, ale to zależy od piekarnika. Należy sprawdzać, czy już gotowy. W trakcie pieczenia podlewać sosem z pieczenia. Podać np z frytkami i brokułami z wody
Komentarze