Kurczak Faszerowany

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

przepis dostałam od sąsiadki

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 większy kurczak
    3 udka z kurczaka
    1 pojedyńczy filet z kurczaka
    ¾ kostki masła
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 duże jajka
    4 garście bułki tartej
    Szczypta cukru
    przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy do smaku
    Blaszka natłuszczona masłem i oprószona przyprawa uniwersalna
    Bulion drobiowy i wino białe do podlewania kurczaka w trakcie pieczenia, łącznie ok. 1 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak Faszerowany 1. Udka ugotować w wodzie bez dodatków.
    Kurczaka wypatroszyć z kosci. Wnętrze i na zewnątrz oprószyć przyprawa uniwersalna lub jak kto woli solą.
    Ugotowane udka rozdrobnić odrzucając kostki i zemleć.
    Do udek dodać bułkę tartą, masło, jajka, natkę pietruszki i doprawić do smaku.
    Farszem i filetem z kurczaka wypełnić wypatroszonego kurczaka.
    Zaszyć otwór.
    Wierzch oprószyć słodką mieloną papryką. Ułożyć na blasze, podlać bulionem i winem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na 1,5 do 2 godzin.
    Mój kurczak był duży więc piekłam 2 godziny, ale to zależy od piekarnika. Należy sprawdzać, czy już gotowy. W trakcie pieczenia podlewać sosem z pieczenia. Podać np z frytkami i brokułami z wody
  • Kurczak w trakcie pieczenia 2. Kurczak w trakcie pieczenia
  • tak wygląda kurczak w innym przekroju 3. a tak wygląda kurczak w innym przekroju
  • kurczak ten doskonale smakuje na zimno 4. Kurczak ten smakuje doskonale również na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować