Kurczak duszony w kapuście

4.99 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie wymyśliła moja babcia. Potrawa jest zdrowa, smaczna i bardzo apetycznie pachnie.

Składniki:

  • ● średniej wielkości kurczak
    ● mała główka białej kapusty
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy
    i dzielimy na 4 lub 6 porcji. Oprószamy obficie
    solą, pieprzem, papryką
    i przyprawą uniwersalną. Odstawiamy do lodówki
    na 2-3 godziny.
  • 2. Z kapusty usuwamy
    wierzchnie liście. Główkę
    kroimy najpierw w ćwiartki,
    a następnie dzielimy na
    mniejsze kawałki, składające
    się z 3-4 liści. Oprószamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Do rondla wlewamy oliwę.
    Układamy porcje kurczaka i przykrywamy liśćmi kapusty.
    Podlewamy niewielką
    ilością wody (kapusta również
    puści sok).
  • 4. Potrawę dusimy ok. 45
    minut. Podajemy z surówką
    z warzyw i ziemniakami posypanymi
    koperkiem lub
    natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować