Kurczak duszony w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy
i dzielimy na 4 lub 6 porcji. Oprószamy obficie
solą, pieprzem, papryką
i przyprawą uniwersalną. Odstawiamy do lodówki
na 2-3 godziny.
2.Z kapusty usuwamy
wierzchnie liście. Główkę
kroimy najpierw w ćwiartki,
a następnie dzielimy na
mniejsze kawałki, składające
się z 3-4 liści. Oprószamy
solą i pieprzem.
3.Do rondla wlewamy oliwę.
Układamy porcje kurczaka i przykrywamy liśćmi kapusty.
Podlewamy niewielką
ilością wody (kapusta również
puści sok).
4.Potrawę dusimy ok. 45
minut. Podajemy z surówką
z warzyw i ziemniakami posypanymi
koperkiem lub
natką pietruszki.
Komentarze