Kurczak duszony na pieczarkach

4.49 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać?

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
    400 g pieczarek
    1 cebula
    bulion ok 200 ml
    60 g masła
    250 g śmietany 18%
    20 g mąki
    natka pietruszki
    mielona papryka
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony na pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak duszony na pieczarkach 1. W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas mieszając (ma być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka ,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu 45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietaną rozrobioną z mąką ,dusimy chwilę i podajemy do kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować