Kurczak cytrynowy z sherry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Filet z kurczaka w nietypowym wydaniu.Pomysł zaczerpnięty ze smaków Tajlandii.Lekko kwaśny sos połączony z soczystym mięsem smakuje rewelacyjnie!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    ( 4 porcje )
    * filet z kurczaka - 400 g
    *olej rzepakowy - 30 ml
    * sól - 1 szczypta
    SOS:
    * mąka kukurydziana - 1 łyżka
    * zimna woda - 6 łyżek
    * sok z cytryny - 3 łyżki
    * słodkie sherry - 2 łyżki
    * cebula dymka - 1 pęczek
    * trawa cytrynowa - 2 szt
    * cukier puder - 0,5 łyżeczki
    DODATKOWO :
    * makaron - 400 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak cytrynowy z sherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.

    W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej rzepakowy ( głębokie smażenie ).

    Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.

    Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Zlewamy olej z woka.

    SOS:

    Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.

    Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,

    Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.

    Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.

    Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.

    Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.

    Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.

    Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować