Kurczak cytrynowy

0 (0 ocen)

Dawno nie piekłam kurczaka w całości.Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną.Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką.Takiego kurczaka można podać na każdą okazję.

Składniki:

  • 1 kurczak ( u mnie 2 kg )
    1 przyprawa do kurczaka
    1 łyżka soli ( lub więcej według uznania )
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1 duża cytryna

Kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć.
    Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka na zewnątrz i wewnątrz.
    Cytrynę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i umieścić ją wewnątrz kurczaka.
    Nogi można związać sznurkiem wędliniarskim.
    Tak zamarynowanego kurczaka wstawić najlepiej na noc do lodówki.
    Potem piec przez 2 godziny w 180 stopniach, polewając co jakiś czas powstałym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy