Kurczak cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

To jest po prostu pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • porcje kurczaka 4
    olej do smażenia
    ziarna sezamu
    masło 2 łyżki
    cukier ¼ szklanki
    woda ¼ szklanki
    cytryna 1-2
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + 2-3 łyżki wody

Kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wycisnąć sok z cytryn. Kurczaka podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, posypać ziarnem sezamowym. Wyjąc z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier. Gotować ciągle mieszając, aż cukier zabarwi się na kolor karmelowy. Dodać ¼ szklanki wody i sok z cytryny, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, wymieszać, dodać do sosu i ponownie zagotować. Każdą porcję kurczaka polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy