Kurczak curry z warzywami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ :Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Oddzielnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę i dodajemy kukurydzę. Następnie dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego , szczyptę pieprzu oraz słodkiej papryki. Wszystko dusimy około 15min. Do gotowych warzyw dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki.
2.W trakcie duszenia warzyw kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w marynacie przygotowanej z pół łyżeczki sosu sojowego, łyżeczką curry oraz łyżką octu ryżowego.Następnie smażymy i dodajemy do przygotowanego farszu. Wszystko przyprawiamy szczyptą ostrej papryki.
3.SOS : do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprzu.
4.Na blaszce rozkładamy ciasto francuskie i mniej więcej na środku układamy połowę farszu, polewamy sosem, zawijamy i smarujemy dokładnie roztrzepanym białkiem. Można także posypać kminkiem bądź tymiankiem. Czynność powtarzamy z drugim ciastem francuskim.
5.Do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane danie i pieczemy około 30min w temp. 200*C.
Komentarze