Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    300 g fasolki szparagowej zielonej
    280 g kukurydzy z puszki
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka)
    1 łyżka curry
    koperek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy.
    Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy). Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na patelni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 18.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=88

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować