Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka.
60 min
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
300 g fasolki szparagowej zielonej
280 g kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka)
1 łyżka curry
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy). Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na patelni. Smacznego :)
Komentarze