kurczak curry

0 (0 ocen)

  • 25 min

potrawa bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, idealna na kapryśna jesień :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 spory podwójny filet z kurczaka
    1 duża lub dwie małe cebule
    1 puszka pomidorów w sosie własnym lub 3/4 kartonika passaty pomidorowej ) 0,5 litrowego opakowania)
    1 płaska łyżka curry
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz, szczypta cukru, jeśli sos jest zbyt kwaśny
    szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

Kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na patelni na złoto, wyjąć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posypujemy ją curry. Następnie dodajemy do niej kurczaka, całość zalewamy pomidorkami z puszki, można je wcześniej pognieść widelcem, jeśli są spore kawałki, można też użyć passaty pomidorowej w kartonie, całość dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, doprawiamy, jeśli jest potrzeba, wyłączamy gaz i dodajemy zahartowaną śmietanę.

    Danie podałam z ryżem ugotowanym z dwiema szczyptami kurkumy i szczyptą curry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy