Kurczak cajun z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w wodzie przez 25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w przyprawie Cajun i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.
2.Quinoa zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone morele i soczewicę i gotujemy dalsze 5 minut.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i przez 10 minut smażymy posiekaną dymkę i cebulę pokrojoną w półplasterki.
4.Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną nacią pietruszki.
5.*przyprawę Cajun można zastąpić mieszanką słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, tymianku, czosnki, cebuli w proszku i soli w równych proporcjach.
Komentarze