Kurczak cacciatore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć kurczaka, odcedzić i osuszyć. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Ułożyć pojedynczą warstwą tyle kawałków kurczaka, ile się zmieści. Obsmażyć, raz obracając aż kurczak będzie brązowy, przez ok. 8 min z każdej strony. Przenieść kurczaka do brytfanny, obsmażyć resztę kurczaka. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać grzyby i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka, przez ok. 5 min. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund. Wlać wino i ocet, gotować na średnim ogniu aż płyn prawie zupełnie wyparuje, przez ok. 5 min. Wlać bulion, dodać bazylię, majeranek, sól i pieprz. Zdjąć z ognia. Przetrzeć pomidory wraz z sokiem przez sito do miseczki, nasiona wyrzucić. Wlać na patelnię. Zagotować i gotować bez przykrycie przez ok. 2 min. Polać kurczaka sosem z patelni. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Przenieść kawałki kurczaka na półmisek, trzymać w cieple. Zagotować pozostały w brytfannie sos. Gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Wypestkować oliwki i wrzucić je do sosu. Dodać pietruszkę i gotować jeszcze przez ok. 1 min. Tuż przed podaniem polać kurczaka sosem.
Komentarze