Kurczak Azteków

0 (0 ocen)

  • 15 min

Często robiłam indyka po meksykańsku w sosie mole poblano ( czekoladowym ) . Tym razem postanowiłam z braku indyka wypróbować czy da się tak przyrządzić kurczaka .Zrobiłam swoją wersję sosu .

  • 15 min

Składniki:

  • 4 dolne części udek z kurczaka ( pałki )
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    1 marchewka
    ½ małej pietruszki
    kawałek selera
    ¼ pora
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    ½ litra wody
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    ½ szklanki mielonych orzeszków ziemnych
    1 pomidor
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    ostra papryka mielona
    pieprz mielony
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady ( lub 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao )
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak azteków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion z kurczaka , warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz ½ łyżeczki soli . Gdy kurczak będzie miękki wyjąć go razem z warzywami , a bulion przecedzić . Kurczaka obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano . Zdjąć z patelni . Wlać pozostały olej i dusić na nim drobno pokrojoną paprykę , cebulę i pomidora przez 10 minut . Zmiksować na gładką pastę . Dolać bulion- 1 szklankę . Wrzucić zmielone orzechy , przecier pomidorowy , rozrobione w odrobinie bulionu kakao. Dusić ok. 10 minut. Doprawić pieprzem , mieloną papryką , solą . Włożyć w sos kurczaka i dusić 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować