Kurczak al'a China

0 (0 ocen)

Ostro ale smacznie :=)))

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    1 czerwona papryka
    25g suszone grzyby mun
    1 kostka czosnek
    2 łyżki oliwy extra virgin
    1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki

    Na marynatę:
    2 łyżki oliwy extra virgin
    1/2 łyzeczki pasty wasabi
    3 łyżki sos teriyaki
    2 łyżki sos sojowy ciemny
    2 łyżki przyprawa chińska 5 smaków
    1 płaska łyżka curry
    3 łyżki sos chili czosnkowy

Kurczak al'a china - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i też kroimy w kostkę.
    Suszone grzyby moczymy 15 minut w gorącej wodzie następnie gotujemy je 10 minut-odcedzamy.
    Jak już ostygną kroimy je w paski.
  • 2. Z powyższych składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Chowamy do lodówki na około 2h żeby się przegryzło.W woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone mięso wraz z marynatą jaka nam powstała.Smażymy mieszając około 10 minut.Następnie dodajemy grzyby,paprykę i całość posypujemy rozkruszoną kostką czosnkową,wlewamy bulion.Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut i gotowe.
  • etapy przygotowania 3. Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim
    Smacznego :-]

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy