Kurczak 5 smaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni jestem samoukiem, ale często gotuję dla rodziny i dobrze sobie z tym radzę.

Składniki:

  • ● ok. 60 dag filetów z kurczaka
    ● 9 ziemniaków
    ● 3 marchewki
    ● 2 cebule
    ● 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
    ● po 1/2 łyżeczki cynamonu i curry
    ● oliwa, olej
    ● 4 plastry ananasa
    ● sól, pieprz
    ● 250 ml śmietanki 18-proc.
    ● rozmaryn
    ● klarowane masło
    ● mąka
    ● kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak 5 smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy we
    wrzącej osolonej wodzie
    w mundurkach na półtwardo.
    Odcedzamy i obieramy.
  • 2. Filety nacieramy 2 łyżeczkami
    przyprawy 5 smaków wymieszanych
    z oliwą. Obwiązujemy
    sznurkiem. Gotujemy 12
    minut w zamkniętym worku
    foliowym (powietrze usuwamy).
  • 3. Pokrojone marchewki i cebule
    smażymy na maśle z solą,
    pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki
    kroimy w cząstki i rumienimy
    w głębokim oleju.
  • 4. Ananasa, a później filety
    lekko rumienimy na maśle.
    Mięso kroimy w plastry.
  • 5. Przygotowujemy sos: na gorący
    tłuszcz po smażeniu wlewamy
    nieco wody i śmietankę.
    Dodajemy resztę przyprawy,
    cynamon, curry i kostkę rosołową.
    Zagęszczamy mąką. Podajemy
    do mięsa z warzywami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Filety natarte przyprawami dobrze jest zostawić na kilka godzin w lodówce. ● Plastry kurczaka można również podać na smażonych warzywach z mrożonki, np. mieszanki chińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować